Založ si blog

Ako by vyzeral svet keby Izrael nezlyhal?

          Pýtam sa sám seba. Izrael mal byť svetlom sveta, mali sme sa od neho učiť ako správne žiť a prostredníctvom neho spoznávať Živého Boha, ktorý sa Izraelcom dal poznať. Vtedy sa Boh ľuďom prihováral ústami prorokov a dokonca ústami svojho syna Ježiša. Od čias kedy vyšli z Egypta ich viedol za ruku staral sa o nich dohováral im ako majú žiť a predsa to vždy nepadlo na úrodnú pôdu. Prvé problémy boli už pri putovaní púšťou, kde reptali proti Bohu tak ich nechal dlho putovať a len ich deti došli do zasľúbenej zemi do Kannánu.

         Boli tu však aj  slávne časy kráľa Dávida, kráľa Šalamúna aj iných, kedy v Izraeli vládla spravodlivosť a oddanosť Bohu. Postupne sa však Židia vzďaľovali od Boha a od správneho žitia. Proroci napomínali národ, že je v nich veľa nespravodlivosti a ošklivosti,  že nežijú tak ako by mali. Neboli to iba také slová, ale aj reálne dôsledky. Ústami Jeremiáša Boh karhá Izrael a hovorí, že ich vydá na 70 rokov do rúk Babylončanom. Skutočne sa aj tak stalo, mnoho Židov zahynulo a mnohí boli odvlečení do Babylonu ako otroci. Po čase sa ľud ktorý ostal v krajine búril proti nadvláde, verili falošným prorokom a Jeremiáša uväznili.

          Trest však prišiel rýchlo kráľ Nebúkadnecar pritiahol k mestu. Jeremiáš radil kráľovi Cidkijovi aby sa vzdal že bude žiť a mesto nezničia, ale neurobil tak, mesto aj chrám boli zničené a kráľ zabitý, ďalší Židia odvlečení do zajatia. Jeremiáš bol oslobodený a ponechali ho v krajine. Vyslobodenie zo zajatia ktoré im Boh prisľúbil prišlo pre Židov až v stanovenom čase prostredníctvom kráľa Kýra Veľkého ktorý porazil Babylončanov a založil Perzskú ríšu. Známy je Kýrov edikt z roku 538 pred n.l., ktorým Židom dovoľuje vrátiť sa domov.

          Navrátení Židia postupne dávali do poriadku spustošenú krajinu. Prešlo veľa času a Židia očakávali zasľúbeného Mesiáša. Vtedy Rím vládol nad Izraelom zrejme tiež z vôle Božej. Ján Krstiteľ vyzýval ľud na polepšenie, krstil v rieke Jordán a ohlasoval príchod Mesiáša. Ježiš skutočne aj prišiel  pomáhal ľuďom liečil ich a hovoril o kráľovstve nebeskom, o tom ako majú správne žiť. Herodes však dal zabiť Jána Krstiteľa. Neskôr vtedajšia cirkev pod vedením Kaifáša kričala a žiadala Ježišove ukrižovanie. Mohli ho oslobodiť, ale vybrali si Barabáša, ktorého uznali za lepšieho lebo bojoval proti Rimanom. Ešte tu zostali Ježišovi učeníci, ktorí mohli zachrániť národ, ale aj tých začali Židia prenasledovať a vraždiť keď sa ich vplyv zväčšoval.

            Židia sa chceli oslobodiť od nadvlády Rimanov so zbraňou v ruke, ale nepodstúpili vnútornú premenu, o ktorej im Ježiš hovoril aby sa oslobodili z otroctva hriechu. Na to prišiel trest v roku 70 n.l.  Rimania znovu mesto dobili a zničili aj chrám. Židia však v roku 132 n.l. opäť povstali pod vedením Ben Kosibu. Niektorí Židia zrejme Ježiša neuznali ako pravého Mesiáša a po počiatočných úspechoch Ben Kosibu v odboji proti Rimanom ho dokonca vrchný rabín Akiba vyhlásil za Mesiáša.              Je pravda, že niektorí vtedy opustili povstanie, ale tí čo zotrvali spôsobili katastrofu. Povstanie bolo krvavo potlačené, cisár Hadrián premenoval Jeruzalem na Aelia Capitolina a Židov vyhnal z mesta i krajiny, Judeu premenoval na palestínu. Židia tak na 1900 rokov stratili vlastnú krajinu a naplnilo sa Ježišove podobenstvo o vinici a zlých sluhoch, kde hovoril, že sluhovia budú vyhnatí a vinicu Boh prenajme iným.

           Z toho všetkého mi vyplýva to, že je veľmi dôležité ako žijeme, koho spochybňujeme a komu veríme. V konečnom dôsledku naše zlé rozhodnutia môžu mať ďalekosiahle následky. Som veriaci človek a trápi ma, že Židia takto zlyhali. Mali byť svetlom sveta, príkladom pre nás všetkých. Prostredníctvom nich sa dal Boh veľmi zreteľne poznať celému svetu. Teraz celý svet tápa vo viere, nepočuť proroka cez ktorého by Boh k ľuďom hovoril a dal sa im poznať. Je to veľká škoda pre celé ľudstvo.

 

 

Logika zákonníkov a farizejov.

07.03.2024

Áronovi potomkovia boli určení za kňazov národa. Oni mali bdieť na dodržiavaní Mojžišovho zákona, oni vykonávali službu v chrámoch a vykonávali obete, časť z obetí bola určená pre nich. Toto bolo v Izraeli zaužívané a fungovalo niekoľko storočí. Potom prišiel Ježiš Nazaretský. On rozprával ľuďom ako majú žiť, rozprával čo sa deje po smrti, o Kráľovstve [...]

Ľudstvo a zborený most k Svetlu.

03.03.2024

O významnej úlohe žien a zhubnom konaní väčšiny ľudstva píše Abd-ru-shin nasledovné: „Tak je človek vo svojom nesprávnom pôsobení, ktoré sa ukázalo v tomto stvorení ako brzdiace, rušivé a trvale škodlivé, dnes nakoniec opovrhovaný vlastnou vinou pre svoje smiešne chcenie vedieť všetko lepšie. Svoje odvrhnutie si tvrdošijne sám vynútil, keďže sa urobil [...]

Sila svedomia.

29.02.2024

Predstavte si človeka, ktorého nahovoria na krádež alebo niekomu ublížiť, s tým že „sa to nikto nedozvie“. Alebo si predstavme ženu, ktorú nahovoria, aby si zarobila sexom. Keby aj došlo k tomu, že o týchto veciach sa naozaj nikto nikdy nedozvie, minimálne 1 človek to vždy vie – ten čo to spáchal. Náš vnútorný hlas nás často v takých prípadoch mučí a neustále [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 554
Celková čítanosť: 1355480x
Priemerná čítanosť článkov: 2447x

Autor blogu

Kategórie