Založ si blog

Šanca pre nezamestnaných – pracovno školiace centrá

             Ide o to vytvoriť miesta, kde by nezamestnaní mohlo aspoň pár hodín mesačne odpracovať a niečo si  privyrobiť a získať prax. Išlo by o rôzne profesie ako kuchár, kaderníčka, auto a pneu servis atď.  Najprv by sa museli spustiť pilotné programy, tu sa vybralo najvhodnejšie miesto a najlepší ľudia, aby mohol byť projekt úspešný. V evidencii nezamestnaných máme aj ľudí, ktorí svoju prácu ovládajú len nemajú kde pracovať. Hlavnými cieľmi by bola ziskovosť a získanie praxe, zručností.

            Tak napríklad chránené centrum pre kaderníčky. Ako by to vyzeralo? Vybral by som mesto, kde máme v evidencii nezamestnaných dostatočný počet kaderníčok a aj kaderníčky-ov s praxou a kde je relatívne dobrá kúpischopnosť obyvateľov. Zamestnali by sme si 1 profesionálnu kaderníčku a niekto by musel celý projekt koordinovať. Vedúca kaderníčka by otestovala naše potencionálne uchádzačky o tento projekt. Ak by našla vyhovujúce  v konkrétnom meste, spolu s manažérom projektu by našli vhodné miesto na výkon kaderníckych služieb. Toto by sa prenajalo a podľa potrieb upravilo.

            Dajme tomu, že sme vytvorili priestory, kde naraz môže pracovať 5 kaderníčok. V danom meste napr. nech je to Rožňava máme v evidencii nezamestnaných 40 kaderníčok. Otestujeme ich a tie najlepšie budú začínať. Popri nich sa neskôr môžu učiť aj tie menej skúsené. Manažér projektu by vyrátal fixné náklady na prenájom a prevádzku priestorov plus plat profesionálnej kaderníčky. Podľa toho by sa stanovili ceny, tak aby boli čo najlákavejšie. Cieľom je byť ziskový keď nie hneď, tak aspoň v horizonte 6 max. 12 mesiacov, bude si treba vybudovať klientelu. Časť zisku by dostali aj naše nezamestnané kaderníčky, podľa toho ktorá je aká šikovná ostatné peniaze by išli na krytie nákladov.

            Dôležitým elementom bude rotácia. To znamená, že máme 5 pracovný pozícií a naše nezamestnané kaderníčky sa tu budú striedať. Najprv to môže byť 10 žien, 5 doobedu a 5 poobede týmto sa bude vedúca kaderníčka venovať, učiť ich aby sa čo najviac zdokonalili a neskôr sa postupne môže do rotácie zapojiť aj ostatných 30 kaderníčok.

            Meno ako značka. Každá bude mať pri svojom stole meno, aby si zákazníci mohli vybrať ku komu sa chcú ísť znova ostrihať. Ceny by mali byť nižšie ako v bežných kaderníctvach, aby sme prilákali čo najviac zákazníkov. Cena by mala pokryť náklady plus minimálny zisk, keď bude však niektorá z kaderníčok naozaj šikovná môže si zapýtať aj viac, keď budú zákazníci ochotní zaplatiť. Šikovná kaderníčka by si mala podľa mňa na seba zarobiť, ide o to vytvoriť miesto, kde by túto činnosť mohla robiť.

            Kľúčové by bolo dosiahnuť ziskovosť projektu, aby sa mohol rozšíriť do ďalších miest. Zo začiatku by možno kaderníčky zarobili minimum, lebo by bolo treba kryť náklady pracoviska. Ale neskôr keď si získajú zákazníkov by to mohlo byť lepšie. Ich zo začiatku minimálny zárobok by sa im riadne vyplatil k sociálnej dávke. Neskôr ak by zárobok bol väčší by mohli byť uzavreté pracovné dohody. Mohlo by to mať veľký prínos pre nezamestnaných, na takýchto miestach by si vedeli niečo privyrobiť, čo by určite mnohí v neľahkej situácii privítali.

            Neskôr by si mohli nájsť aj riadne pracovné miesto vo svojej profesii alebo sa osamostatniť a vďaka inému projektu začať pracovať na živnosť. Bolo by treba začať s takými pilotnými projektami, kde sú čo najmenšie náklady na vybavenie pracoviska a pomerne vysoká pridaná hodnota, ako napr. u spomínaných kaderníčok. Sami dobre vieme koľko ženy za účes platia. Ale zaujímavé sú aj profesie ako elektrikár, vodár, stavebné práce tu by zase naopak chodili do terénu k zákazníkovi. S jedným profesionálom by išli 2-3, štyria, piati nezamestnaní podľa toho ako by to bolo potrebné a možné zvládnuť.

            Zákazníkmi by mohli byť aj ostatní nazamestnaní, ktorí by mali zvýhodnené ceny pokrývajúce aspoň náklady. Takto by sa mohla zabezpečiť prvotná klientela. Nezamestnaní by si tak navzájom pomáhali jedni by zaviedli napr. vodu, elektrinu a druhí by ich zase ostrihali atď.. Mohlo by to priniesť veľa pozitív ak by boli projekty dobre zvládnuté: získanie zručnosti a praxe pre nezamestnaných (prax by si mohli uviesť aj do životopisov pri hľadaní práce), možnosť občasného zárobku a tiež samotný projekt by mohol nejaké financie zarobiť. Podmienkou by však musela byť prísna kontrola, aby nedochádzalo k plytvaniu prostriedkami a dobré manažovanie.

 

 

 

 

Prečo Ježiš prišiel na tento svet.

28.03.2024

Ježiš hovorí o nás, že sme zablúdili. To znamená zišli zo správnej cesty a vydali sa na nesprávnu. Keď bol Ježiš pred Pilátom povedal mu: „Ja som sa na to narodil a na to som prišiel na svet, aby som vydal svedectvo o pravde. Každý kto je z pravdy počúva môj hlas.“ V čom spočíva to zablúdenie? Podľa mňa v tom, že sa ľudia príliš upli na hmotu. Spojenie s [...]

Logika zákonníkov a farizejov.

07.03.2024

Áronovi potomkovia boli určení za kňazov národa. Oni mali bdieť na dodržiavaní Mojžišovho zákona, oni vykonávali službu v chrámoch a vykonávali obete, časť z obetí bola určená pre nich. Toto bolo v Izraeli zaužívané a fungovalo niekoľko storočí. Potom prišiel Ježiš Nazaretský. On rozprával ľuďom ako majú žiť, rozprával čo sa deje po smrti, o Kráľovstve [...]

Ľudstvo a zborený most k Svetlu.

03.03.2024

O významnej úlohe žien a zhubnom konaní väčšiny ľudstva píše Abd-ru-shin nasledovné: „Tak je človek vo svojom nesprávnom pôsobení, ktoré sa ukázalo v tomto stvorení ako brzdiace, rušivé a trvale škodlivé, dnes nakoniec opovrhovaný vlastnou vinou pre svoje smiešne chcenie vedieť všetko lepšie. Svoje odvrhnutie si tvrdošijne sám vynútil, keďže sa urobil [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 555
Celková čítanosť: 1356420x
Priemerná čítanosť článkov: 2444x

Autor blogu

Kategórie