Založ si blog

Ako funguje demokracia

            Musíme si priznať, že nevieme používať nástroje demokracie, inak by tu nevládla taká apatia a frustrácia. Ak by sme sa však tieto nástroje naučili správne používať mohlo by sa veru mnohé zmeniť k lepšiemu. Ako tak využívame len jeden nástroj demokracie a to voľby. Zvolíme si ľudí, ktorí nás majú zastupovať a tým to pre nás skončilo – a presne to je obrovská chyba. Nastáva vláda týchto našich zástupov a my sa cítime úplne bezmocní a frustrovaní keď sa dejú nekalé veci. Nazval by som to teda parlamentokraciou – vládou parlamentu nie vládou ľudu.

            Demo-krácia je však vláda ľudu. Základná myšlienka je rozhodovať spoločne, čo sa v prvopočiatkoch aj dialo v antickom Grécku. Vzhľadom na veľký počet obyvateľov sa však začali voliť zástupcovia, ktorí majú hájiť záujmy ľudu. Ak sa tak nedeje, ľud by to mal automaticky svojim zástupcom dať najavo. Najlepšie hromadnými demonštráciami, ale nech sú bez násilia a celonárodnými petíciami. Lenže toto sa využíva len v mizivej forme. Keďže je voči zástupcom zo strany ľudu vyvíjaný minimálny tlak a minimálny dozor, títo sa cítia byť neohrození a kadečo si dovolia. Áno presne toto sú podľa mňa dôvody korupcie a arogancie politikov.

 

            Práve v dnešnej dobe sa však otvárajú obrovské možnosti na posilnenie priamej demokracie a to vďaka internetu. Môžme diskutovať a dohodovať sa na riešeniach, organizovať sa a nakoniec ísť spoločne demonštrovať svoju vôľu proti niečomu, niekomu alebo naopak za niečo. Toto sa od revolúcie udialo asi len raz pri kauze Gorila. Zdanlivým neúspechom sa však nemôžme nechať odradiť. Bola to obrovská kauza s najvyššími verejnými činiteľmi a nemožno očakávať, že sa len tak zo dňa na deň niečo takéto závažné vyrieši. Signál však bol vyslaný a verte mi, že tých čo sa to týkalo im to jedno nebolo, mali zrazu problém ako všetko ututlať.

 

            Radím začať s menšími vecami, kde je vyššia šanca na úspech a postupne pokračovať k tým závažnejším. Všetko toto však predpokladá aktívneho občana, ktorému nie je jedno čo sa deje a chce podporiť zmenu k lepšiemu. Toto mi z rôznych dôvodov na Slovensku chýba. Možno aj preto, že sme žili 1000 rokov v útlaku v Uhorsku, za socializmu sa tiež veľmi neštrajkovalo ak dobre viem, takže nám v tom chýba tradícia, nemáme to v krvi ako sa vraví. Je tu však najvyšší čas naučiť sa to Slováci! Inak to nepôjde lebo nič sa samé neurobí, nič sa samé nepohne dopredu, ani politici samy voči sebe neschvália žiadny zákon kým ich k tomu nedonútime, korupcia sa sama neodhalí ani nepotrestá.

 

             Buďme realisti a môžme uspieť. Zložme si ružové okuliare lebo je to ťažká úloha a beh na dlhé trate, nemožno očakávať úplné vyriešenie problémov ktoré sa roky nabaľovali mávnutím zázračného prútika. ALE dosiahnuť cieľ je možné  dlhodobou vzájomnou spoluprácou a aktívnym prístupom. Máme internet komunikujme spolu a organizujme sa nech naša snaha nie je chaotická a roztrieštená, ale spojme sa a riešme jeden konkrétny bod. Veď pokojne sa zhromaždiť a dať najavo svoju vôľu bez násilia a ničenia majetku, by mal byť úplne bežný legitímny prostriedok fungovanie úspešnej spoločnosti.

 

            Napríklad teraz je tu výročie novembrovej revolúcie, môžme sa zísť a nahlas si zakričať čo si o politikoch myslíme. Prečo nie trochu zmena oproti formalitám z minulých rokov. A máme na to úplne legitímne právo, dokonca si myslím, že priamo je to našou povinnosťou dať najavo svoje rozhorčenie z toho čo sa tu posledných rokoch deje. ALE skutočne zdržme sa akéhokoľvek  násilia a konečný efekt bude ešte silnejší. Lebo znamenalo by to, že žiadny radikáli, ale bežní občania už majú plné zuby korupcie, vzájomných hádok politikov a neriešenia problémov ako napr. rómsky problém.

 

 

 

 

 

 

 

Ako zlepšiť svet.

19.04.2024

Predstavme si čo sa dialo keď sme boli ešte deti. Máme určité zážitky čo sa nám na našich rodičoch páčilo a čo nie. S odstupom času vieme čo bolo správne a čo nie. Teraz stačí urobiť úplne jednoduchú vec a mnohí ju aj robia. Stačí pri výchove svojich či iných detí dávať to dobré a správne a to nesprávne sa snažiť čo najviac eliminovať. To isté môžeme [...]

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 564
Celková čítanosť: 1370680x
Priemerná čítanosť článkov: 2430x

Autor blogu

Kategórie