Založ si blog

Potrebujeme zmenu sociálneho systému!

           V súvislosti s určitými neprispôsobivými komunitami, ktoré nám len robia vrásky na čele a hanbu v zahraničí ma napadlo jedno realizovateľné riešenie, podmieniť poberanie plnej sociálnej dávky vykonaním určitej práce. Nájsť si prácu je dnes skutočne ťažké aj pre šikovného človeka ktorý chce skutočne nie len akože pracovať. Ale to, že si takéto komunity robia okolo seba smetisko je zanedbávaná hygiena je už vrchol drzosti a arogancie.

            Použime nový pohľad na situáciu – zákon vyrovnania. To by znamenalo, že každý čo niečo dostáva by bol zo zákona povinný aj niečo dať späť a nemusíme pritom použiť žiadne násilie. Každý nezamestnaný poberá minimálne nejakých 60 euro a plus štát za neho platí cca 50 euro zdravotné poistné a to ani nehovorím o príspevkoch na deti a kadejakých úľavách. Zákonom by sme mali podmieniť vyplatenie plnej dávky vykonaním nejakej práce, to by bolo oveľa spravodlivejšie.

          Takže napr. na Luníku IX. by sme spoluobčanov požiadali, aby pod dohľadom upratali svoj bordel. Tí čo by tak urobili by dostali plnú dávku a tí čo nie a nemali by potvrdenie od lekára, zadržala by im samospráva časť dávky napr. 10-20 %. Ak by v stanovenej lehote na nápravu prácu vykonali dostali by zvyšok dávky. Ale ak by sa ani na ďalší termín nástupu nedostavili s metlou a lopatou v ruke, tak by  zadržaná časť dávky  prepadla v prospech samosprávy a takto získané peniaze by sa využili na vykonanie potrebnej práce.  Má to zmysel aj logiku a neporušili by sme žiadne práva, keďže, ak by nezamestnaný bez relevantného dôvodu (nie svojho vymysleného) nevykonal uloženú mu prácu, ktorú je so svojím zdravotným stavom schopný urobiť, bolo by to vlastne de jure jeho vlastné dobrovoľné rozhodnutie podľa mňa.

          Jedine takto nejako to bude zdravé a motivačné. Zo začiatku budú určite hnev a nadávky, ale časom verím tomu príde pokrok a zlepšenie. Takto by sa nezamestnaným mohli dávať vykonať rôzne aj pre nich samostných prospešné práce. Je to elegantný spôsob bez použitia akéhokoľvek násilia či planého slova. Už len keby niekto na to vytvoril elektronickú petíciu rád by som ju podporil, aby sa vytvoril tlak na vládu niečo takéto legislatívne upraviť.

         Mali by sme začať myslieť po novom a uvedomiť si, že každý kto dáva má plné právo aj požadovať, v tom je spravodlivosť aj pravda. Keď toto budeme dookola opakovať aj našim neprispôsobivým nezamestnaným a podmieňovať vyplácanie ich dávok vykonaním nejakej práce mohlo dôjsť k zlepšeniu situácie. Treba im tiež pekne vysvetľovať, že darmo budú kričať a nadávať, ale na nijaké sociálne dávky nemajú automaticky nárok, je to len súcit pracujúcich ktorí sa takto vzdávajú časti svojich ťažko zarobených peňazí v ich prospech.

          Z tohto hľadiska je súčasný zákon nesprávny, lebo ľudí nijako nemotivuje a robí z nich pohodlných nespratníkov na ktorýchakoby neboli páky“. Ale tie páky sú. Nejakých 100 alebo viac rokov dozadu aj na Slovensku na hlad ľudia zomierali a ešte aj dnes mnohí zomierajú napr. v Afrike. Preto vnímam sociálny systém v súčasnej podobe za deformovaný, čo potvrdzuje aj fakt že sa v hojnej miere zneužíva. Nech darebákov vyženie do práce ich vlastný hlad ako tomu bolo kedysi, vtedy nebolo určite toľko povaľačov lebo kto chcel prežiť musel sa nejako hýbať. Veď keby sme to všetci začali takto robiť, kto by nám dal jedlo a stravu, pomreli by sme všetci hladom a nepomohli by žiadne náreky.

Môže človek pozemskou smrťou uniknúť Božej spravodlivosti?

15.04.2024

Pozrime sa na to spolu podrobnejšie. Pre účely tejto analýzy pripusťme, že Stvoriteľ existuje. Takže predstavme si situáciu, že by človek pozemskou smrťou mohol uniknúť spravodlivosti. Napríklad by bol nejaký bohatý človek, ktorí by mal nepriateľov a chcel by ich odstrániť. Nechce sa však dostať do väzenia, tak dá echo, že kto to urobí za neho dostane veľký balík [...]

Každý robí chyby.

14.04.2024

Podstatné je podľa mňa ako k tomu pristupujeme. Môžeme sa hádať a popierať, že sme urobili chybu. Tým však klameme len samých seba. Môžeme to ignorovať a robiť tú istú chybu aj naďalej, ale pravdepodobne na to nejakým spôsobom doplatíme. Najlepšie bude podľa mňa si chybu priznať. Áno je to trochu bolestné pre naše ego. Keď už vieme, že sme urobili chybu a priznali [...]

Ježiš nebol slabý, len poznal zákony stvorenia. .

12.04.2024

Mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako slabého, pretože sa nedokázal ubrániť ukrižovaniu. Pripadá mi to, že mnohí ľudia vnímajú Ježiša ako všeobjímajúcu lásku, ktorá si nechala beztrestne ubližovať. Podľa mňa je to nesprávny a nebezpečný názor. Nebezpečný preto, že naň ešte aj dnes mnoho ľudí môže kruto doplatiť ak sa opovážia páchať zlo v domnienke, že sa [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

zoran44

o živote, o viere, príčinách a následkoch ...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 563
Celková čítanosť: 1368185x
Priemerná čítanosť článkov: 2430x

Autor blogu

Kategórie